Непријавувањето на градежните работници проблем кој влијае врз градежната индустрија

Постојат различни дефиниции за сивата/неформална економија. Најопшто, под сива економија се подразбираат економски активности кои се легални, но (намерно) не се регистрирани и не се пријавени за даночни цели. Една од тие активности

Македонската компанија Eurovia и стартапот Kiimo потпишаа договор со кој Eurovia станува водечки инвеститор во Kiimo во неговата престојна Funderbeam кампања

Денес во просториите на Македонска берза АД Скопје, компанијата Eurovia и стартап компанијата Kiimo потпишаа договор за инвестирање со кој македонската компанија Eurovia се обврза да биде т.н. водечки инвеститор во Kiimo, со цел обезбедување на клучниот услов за отпочнување на кампања за прибирање

Поскапувањето на железото силно ја погодува градежната индустрија

Стабилноста на цените на железото е важен фактор за потпишување владини или приватни проекти. Но, начинот на кој цените на железото се движат нагоре во последните месеци предизвика шок за градежниците и изведувачите